Skip to main content
Slideshow image for Alexandria Center for Life Sciences Millbrae Station Parking Structure

As part of the ongoing revitalization of the Millbrae Station area, the Alexandria Center for Life Sciences Millbrae Station re-imagines an existing campus as state-of-the-art office and laboratory space. When complete, the development will provide 640,000 square feet of space in three office buildings and an amenity pavilion, all located within a five minute walk of a multi-modal transit hub.

As the constrained site posed a number of design challenges for parking, Alexandria Real Estate turned to Watry Design to design the ten-level parking structure that would support the new campus. Among the challenges the team is addressing is providing the required stalls on a very tight, compact site while remaining within FAA height restrictions. 

To accomplish this, the structure will utilize a lower beam structure that eliminates structural depth and allows minimal floor-to-floor heights. A long-span structural that requires fewer columns will help preserve openness within the structure. As the water table in the area is high, the team is also providing water proofing solutions.

The parking structure features modulated aluminum fins that tie it to the facades of the surrounding buildings, and the design includes EV installation provisions for up to 50% of parking stalls.

Project Details

  • Owner: Alexandria Real Estate Equities
  • Design Architect: WRNS Studio
  • Contractor: Truebeck
  • Project Status: Schematic Design
  • Parking Stalls: 924
  • Levels: 10
  • Total Sq Ft: 331,500
  • Sq Ft per Stall: 359